/ снимка: Sofia Photo Agency
В квартала живеят над 9000 души от ромския етнос
Шумни веселби тормозят жителите на пловдивската Шекер махала
94387
Шумни веселби тормозят жителите на пловдивската Шекер махала
  • Шумни веселби тормозят жителите на пловдивската Шекер махала
Незаконни постройки, пренаселеност и шумни веселби тормозят жителите на пловдивския квартал "Тодор Каблешков", известен като Шекер махала. Техни представители потърсиха съдействие от вицепремиера Валери Симеонов, а той ги посъветва да поискат от общината постоянно полицейско присъствие в квартала и спазване на закона чрез премахване на незаконните бараки.
 
Сигнали за нередностите се подават до различни институции от 2002 г., но резултат няма, разказаха хората. От община Пловдив обясниха, че се работи по проблемите на жителите и припомниха, че в началото на годината са съборили няколко незаконни постройки в квартала.
 
"Надстроява се, заселват се, музика, от осем години насам са бурки, през нощта са тъпани. Когато започне техния Байрам, започват още в 4.00 ч. сутринта да думкат. Нещо страшно е " - така изглеждат проблемите на жителите в пловдивския квартал "Тодор Каблешков" през погледа на Славка Дечева, представител на инициативния комитет, работещ за решаването им.
 
По думите й до момента никой не е предприел адекватни мерки за спазване на реда и законите в квартала, който е населен предимно с лица от ромския етнос.
 
Вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че са нужни мерки за премахване на незаконните постройки върху бившия канал, възстановяване на постоянното полицейско присъствие и санкции срещу шумните веселби на открито. "Въобще не ме интересуват реакциите на когото и да било. В България има закон, който трябва да се спазва и законът е за всички", категоричен е Симеонов.
 
В началото на годината ръководството на район Северен в Пловдив предприело масирана акция по събаряне на незаконни къщи, стана ясно от думите на Емил Вълков, началник на отдела по сигурност към пловдивската община. Той не успя да посочи броя на съборените постройки, нито на установените нови незаконни бараки, а колкото до шума, според него няма нито един подаден сигнал за шум с конкретен адрес за проверка.
 
"Когато се получи такъв сигнал, се правят проверки, изпраша се инспекторатът, констатират се нивата на шума и се съставят актове и постановления съответно след това", увери Вълков.
 
В квартала живеят над 9000 души от ромския етнос.