/ БГНЕС
Засега замерванията в българския участък на реката не показват замърсяване
Протест пред екоминистерството срещу замърсяването на р. Драговищица
100309
Протест пред екоминистерството срещу замърсяването на р. Драговищица
  • Протест пред екоминистерството срещу замърсяването на р. Драговищица
България да вземе отношение по проблема със замърсяването на река Драговищица в Западните покрайнини. Това поискаха протестиращи днес пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Проблемът, предизвикан от мина в района, е на сръбска територия, но има опасност и българският участък на реката да бъде замърсен в бъдеще.

Протестиращите поискаха и спиране на разрешението за добив на злато в Кюстендилско. От Министерството на околната среда и водите заявиха, че разговори се водят и по двата проблема.
На протеста днес пред сградата на екоминистерството пристигнаха и хора от Западните покрайнини.
 

БГНЕС


"Засегнати са хората, които живеят по течението на Караманичка река в района на мината, тъй като там концентрацията на тежките метали е силно изразена. Нещо, което най-много притеснява е, че последните няколко години в тази река няма никакъв жив свят. Там вече и дивите животни, и домашните, отказват да пият тази вода. След като се направиха изследвания, те показаха, че в пъти има надвишение нива на олово, цинк, всики вредни вещества, които се получават вследствие на елементарното и просто експлоатиране на рудното богатство в Босилеград", обобщи проблемът Александър Димитров, председател на сдружение „Глас“ в Босилеград.
 

БГНЕС


Засега замерванията в българския участък на реката не показват замърсяване. Министърът на околната среда и водите Нено Димов обаче се ангажира да води разговори със сръбския си колега. "Имам уверението, че в следващите дни ще се състои среща между мен и сръбския ми колега. Следващото , което сме предприели като стъпка, е да бъде поставен въпросът на политическия диалог съвет на Европейския съюз - Сърбия през март", обясни Димов.
 

БГНЕС


На протеста днес общинският съветник от Кюстендил Огнян Атанасов постави въпроса и за дадено разрешение за проучване на златно находище Злогош.
 
"Дадена е концесия за проучване и добив, против която кюстендилци сме категорично против. Защото почвата е доста богата на арсен и живак, и при едни бъдещи проучвания и добив, това ще замърси нашите водоизточници", заяви Атанасов.
 
От екоминистерството уточниха, че след като бъде подписан договорът за проучване, той трябва да премине през оценка за въздействието на зони от мрежата Натура 2000 и на този етап разговорите с противниците на проучванията ще продължат.