Пожарът под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, е овладян в долната му част, ситуацията вече е по-добра в сравнение с първите дни, казаха от екипите на терена.

Пореден ден на борба с огнената стихия в Рила (СНИМКИ)

Около 80 пожарникари, горски работници, военнослужещи, екипи от НП "Рила", доброволци се включени в гасенето .Качена е тежка техника. Преценява се дали отново да бъде включен хеликоптер от авиобаза Крумово, предава БНР.

Същевременно в Самораново, където също е обявено частично бедствено положение, стартира спешна дарителска капания "Помощ за пожара в Рила - кметство Самораново“.

Пожарът е локализиран на площ около 60-70 дка. низово в иглолистна гора и не застрашава хората от близките селища. Гасенето е изключително затруднено от стръмния скалист терен. Гасачите се катерят по скалата, гаси се ръчно обясни кметът на Дупница Първан Дангов, който е в постоянна връзка с кризисния щаб на място:

"В момента над местността "Самоковището" е спрян пожара и се контролира от силите на противопожарната служба. Военните работят на източното направление, докато пожарникарите работят на западното и южното направление на фронта на пожара.

Продължава борбата с големия пожар в Рила: Стана ясна причината за огъня (ВИДЕО)

Качването на тежката техника, на булдозери оказа влияние. Подходите към фронтовете на пожара в двете направления станаха по-добри и благодарение на това качиха тежка техника тяхна с вода".

Вторият пожар в гората над село Пастра - под връх Калин, при язовир "Калин", който възникна на 18 август, но се възобнови, е локализиран на площ от 350 дка низово в иглолистна гора, доугасяването в периметъра на пожара продължава днес от пожарникари и служители на горските стопанства от района.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР