Повишава се интереса към овощни градини с ябълки и сливи
Повишава се интереса към овощни градини с ябълки и сливи / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Черешата остава най- предпочитана сред овощните култури в кюстендилския регион, но в последно време земеделските производители се ориентират и към ябълките.
"Преди години имахме много хубави ябълкови насаждения, които в района се развиват добре. Тази година има интерес към посадъчен материал от сливи", каза пред Дарик доц. Илияна Кришкова, зам.- директор на Института по земеделие. Тя препоръча нови овощни градини да се създават през есента, защото през пролетта има периоди на засушаване и трябва да се извършва напояване.
Институтът по земеделие създаде през 2015 година 3 нови черешови сорта и един ябълков. "Те са с много добри качества. Проявяват и самоплодност, което е много важно при черешата", каза доц. Кришкова.
Има голям интерес към малинови насаждения, във филиала на Института в Костинброд. Такива се създават предимно в планински райони в община Монтана.
"Тук има много подходящи райони за отглеждане на малини, но на този етап няма заявен интерес при нас. Трудна е беритбата и трябва да се намери подходящ пазар.
В Монтана има предприятия за преработка и за замразяване, инфраструктурата е развита. Ако имаме тук преработвателни предприятия ще може да се реализира по- бързо продукцията от овощните градини", коментира зам.- директорът на Института по земеделие в Кюстендил.