община Кюстендил
община Кюстендил
Докладна записка от Инициативния комитет за изграждане на бюст-паметник и паметна плоча на един от спасителите на българските евреи Иван Момчилов ще бъде гласувана на сесията на Общински съвет Кюстендил в четвъртък.

В село Соволяно има учреден инициативен комитет, който активно работи за изграждането на паметник в родното село на Иван Момчилов.

Местният парламент ще гласува поставянето на паметна плоча на ул. „България“ 16, къщата, в която е живял в Кюстендил.

Иван Христов Момчилов е български политически и обществен деец, участник в акцията по спасяването на българските евреи през 1943 г. Роден е в с. Соволяно, Кюстендилско. Завършва гимназия в Кюстендил (1906) и Юридическия факултет на Софийския университет.

Работи като адвокат в Кюстендил. Председател е на Кюстендилското читалище "Братство". Участва като офи­цер в Балканската война (1912-13) и в Първата световна война (1915-18). Народен представи­тел от Кюстендил в XXIV-то Обикновено НС (1938-1940). Той участва в кюстендилската делегация, която на 8 март 1943 г. поставя началото на акцията по спасяването на българските евреи. Освен него в състава на делегацията влизат още депутатът Петър Михалев, търговецът Асен Суичмезов и учителят Владимир Куртев.

Председател е на Адвокатския съвет на Кюстендилската адвокатска колегия (1934-1935 и 1937-1939).През 1991 г. израелската комисия към Държавния институт "Яд Вашем" го провъзгласява за „Праведник на света“.

Удостоен е със званието "почетен гражданин на Кюстендил" през 1997 г.