Отборите от София и Грузия са най- добрите млади естествоизпитатели
Отборите от София и Грузия са най- добрите млади естествоизпитатели / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Отборите на София, България и Грузия спечелиха ІІ Международен турнир на младите естествоизпитатели 2014 - Кюстендил. Те си поделиха първото място с еднакъв брой точки от журито. На второ място е тимът от Сърбия, на трето "Руен"- Кюстендил и на четвърто Русия.


Надпреварата бе в залите на ПМГ „Проф. Емануил Иванов", където днес бе и награждаването. Организатори са община Кюстендил и "Център за творческо обучение. Турнирът се провежда за първи път в България. Младежи на възраст между 13 и 17 години от различни държави работиха върху научни предизвикателства в рамките на три месеца, след което се съревноваваха на живо в Кюстендил, опитвайки се да предложат най-доброто решение на поставените им задачи.


"Всички задачи бяха много интересни. Трябваше да се изследват два много близки цвята, на листа от едно дърво и да се установи има ли разлика между цветовете за човешкото око? Един картоф, който трябваше да бъде изследван, защо позеленява? Колона от течности, която да се подреди с възможно най- много цветове и различна плътност, от най- плътната течност до най- малко плътната", това са част от по- интересните задачи, които участниците от отбора на София, споделиха пред Дарик. "Кюстендил е един много хубав и спокоен град, беше невероятно изживяване. Запознахме се с много нови приятели", допълниха момичетата и момчетата от българският тим победител. Той бе съставен от двама ученици от математическата гимназия, трима от националната природо- математическа гимназия и един от Варна.


Кюстендил ще е отново домакин на международно състезание за младежи- по роботика, през месец октомври.