"Велбъжд" ще е домакин на зона по волейбол за девойки старша възраст
"Велбъжд" ще е домакин на зона по волейбол за девойки старша възраст / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив
70 години волейбол в Кюстендил, годишнината ще бъде отбелязана на 28 септември четвъртък от 16:00 часа в спортна зала Осогово. Ще бъде почетена паметта на всички деятели дали много за волейбола в Кюстендил. Предвиден е и приятелски мач с девойките на Марек.
Волейбол започва да се играе в Кюстендил през 1947 година, в бившите казарми.
Първите запалили искрата са Драго Стоянов и Иван Шахов.

Стефан Шарлопов: Кюстендил има уникални данни за развитие на туризма

“В мъжкото направление достигнахме до първата “А” група, но не можахме да играем и един мач, преди това играхме 4 години във втория ешалон. Имахме в състава ни Борислав Кьосев, който спечели по това време сребърни медали на Световното първенство за младежи. Тогава, настъпиха промени за градове до 60 000 жители, решиха за Кюстендил: баскетбол- само за мъже и волейбол- за жени , а нямахме нито една женска група. Много разочаровани бяхме и момчетата, и ние като дружество, и публика, целият ни труд отиде на вятъра”, коментира пред Дарик радио старши треньорът на “Велбъжд” Емил Стоянов. Той работи за волейбола в Кюстендил вече 42 години.
“В женското направление успяхме с много труд, от деца, девойки до жени. Във втора група играхме 3 години и 11 години в елитната група. Завоювахме бронзов медал на Републиканско първенство при жените. Имаме национални състезателки. Подрастващите са редовни участници във финалите на републиканските първенства”, каза още Стоянов.
Последният успех на волейболната школа на “Велбъжд” от тази година са сребърните медали на Момичетата на Републиканското първенство, от 18 отбора.
 
Емил Стоянов се надява държавата много скоро да приеме Закон за спорта. Той припомни, че през годините волейбола е съществувал благодарение на спонсорите- Георги Илиев, Александър Тасев, Янис Сиаферикас. “И ако не е в момента общината, която помага с каквото може, много от спортовете ще се закрият в град Кюстендил”, заключи волейболният специалист.