/ Влади Владимиров
Община Кюстендил ще предлага 3 нови социални услуги, след реализацията на проект пред ОП “Региони в растеж”, на стойност 515 000 лв. Предвижда се ремонт на помещенията на сградата, бивша детска градина на ул. Васил Левски”, за разширяване дейността на Дневен център за деца и младежи с увреждания чрез включване на иновативна дейност - Център за социална рехабилитация и интеграция.

Капацитетът на Дневния център ще се увеличи от 24 на 30 потребители, а други 60 деца и младежи, и техните родители ще могат да получават почасови услуги, каза координаторът по проекта Радостина Васева.

Ще бъде изградено ново Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст, на общински имот, на ул. “Ангел Кънчев”. Младежи в риск ще получават подкрепа от специалисти. Ще живеят по двама в стая, ще имат място за лични вещи, ще се учат на самостоятелен живот.

Проектът предвижда още- ремонт на съществуваща сграда за създаване на Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 г. Става дума за общинска къща на ул. “Цар Асен” №7. В нея ще бъдат настанени 6 младежи, напуснали приемни семейства или институции, като целта е да водят самостоятелен начин на живот и да ползват консултации от специалисти.

Проект за 3 нови социални услуги
Влади Владимиров

Целта на проекта е да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура в Община Кюстендил, допринасяща за предоставянето на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в общността чрез замяна на институционалния модел на грижа за деца и младежи, каза ръководителят на проекта Росица Амзова.

Продължителността на проекта е 24 месеца, до 09 януари 2020 г. Обща стойност на проекта: 515 000.00 лв., от които 437 750.02 лв. финансирани от
ЕФРР и 77 249.98 лв. национално финансиране.
Дарик- Кюстендил