/ Томислав Еленков
Пътеводител на Вечния град-Кюстендил създадоха двама млади кюстендилци- Николай Брънзалов и Томислав Еленков. В малка книжка / джобен формат /, двамата представят 10 туристически обекта, който всеки кюстендилец трябва да познава, а всеки гост на града да посети.

Това са: Регионалния исторически музей, Художествена галерия “Вл. Димитров- Майстора”, Къща- музей “Димитър Пешев”, Джамия Ахмед Бей, Римски терми, Къща- музей “Ильо Войвода”, Пиргова кула, Емфиеджиева къща, Късноантична и средновековна крепостна стена Хисарлъка, Средновековната черква “Св. Георги”. Пътеводителят дава информация за богатството на Кюстендил- лековитата минерална вода.

“Идеята ни бе да обединим 10-те знакови места за нас в Кюстендил, за да знаят хората, като дойдат в нашия град, къде да отидат. За всеки обект има по един малък откъс, който е по- скоро подканящ, за да отидат хората на място.

Текстовете са на български и на английски език, като за улеснение има карти, как най- лесно и бързо да се стигне до обектите, в това число и чрез с QR кодове”, разказаха в интервю за Дарик авторите Николай Брънзалов и Томислав Еленков.

Томислав Еленков и Николай Брънзалов
Дарик- Кюстендил

Книжката ще бъде пусната в продажба в 18 обекта от търговската мрежа, както и чрез РИМ- Кюстендил. Препоръчителната цена е 3 лв.
 
“Искахме цената да е достъпна, богати хора от това няма да станем. Идеята ни е туристите, които идват в Кюстендил да се потопят по- дълбоко в нашата история, защото в Кюстендил има какво да се види.
 
Не искаме да виждаме групи туристи, които не знаят къде на отидат, нека си запълнят времето полезно. Между СПА процедурите да имат избор какво да видят”, коментираха още авторите на Пътеводителя. Те ще го популяризират и чрез Фейсбук страница и се надяват хората да оценят труда им.
 
“Ние си казахме, че дори да няма успех, ние двамата сме се разровили в историята ни и сме се обогатили. Дори и да не си купите книжката, отидете и вижте 10- те обекта. Ако си знаем историята, може би в бъдеще ще станем по- добри хора”, завършиха Брънзалов и Еленков.
Дарик- Кюстендил