Кръгла маса за здравните проблеми в кв. Изток
Кръгла маса за здравните проблеми в кв. Изток / Дарик радио,архив

Резултатите от проучване, посветено на здравните проблеми на ромската общност бяха представени на кръгла маса, посветена на здравните услуги в ромския квартал "Изток" в Кюстендил. Кръглата маса имаше за цел да провокира и мерки за преодоляването на проблемите чрез дискусии с лекари, ръководители на лечебни институции, медицински сестри, представители на Здравната каса и на ромската общност, които присъстваха на форума.
Общностният мониторинг, който се осъществява за трета поредна година, цели да се направи оценка на достъпа на здравните услуги и да подобри диалога между общностите и здравните институции, каза Сашо Ковачев, председател на неправителствената организация "Ларго". Той уточни, че основните цели на оперативния план са превенция на здравето, контрол на туберкулозата в целия регион, съвместно с кюстендилската болница, превенция и контрол на ХИВ и СПИН сред ромската общност.
Организацията работи и по програма за ранно детско здраве, която осъществява пълно проследяване на бременни здравнонеосигурени жени. На 40 такива жени се осигуряват четири прегледа и четири безплатни изследвания. С домашни посещения се осигурява и обучаване на жените в семейна среда - правилно захранване, хигиена, закаляване. Работи се и по пълното обхващане на децата в детска градина.
Организацията работи и за промяна в нормативните документи, гарантиращи прегледи за здравноноесигурените. "Недостатъчно е здравнонеосигурените бременни да имат право само на един преглед, защото това е рисково и за майката и за бебето", казаха още организаторите.
Според социолога Венелин Стойчев, мониторингът показва, че там, където се работи има положителни резултати. Той отчете, че в сравнение с началото на здравните инициативи през 2014 година, сега се отчита съществена разлика. Здравната самооценка на участвалите в проучването е много по-висока, делът на хората, които са здравнонеосигурени започва да се свива, както и на тези, които нямат личен лекар пада от 15 на 10 процента.