/ Влади Владимиров
По-малко от 20 кюстендилци участваха в общественото обсъждане на архитектурните обекти от национално значение в града, които носят туристически потенциал. Община Кюстендил подготвя проект за кандидатстване пред ОП “Региони в растеж” за “Развитие на туристически атракции“, като максималната му стойност може да бъде 9 779 150 лв.
 
Обществено обсъждане на проект за 10 млн. лв., с цел ремонт на 6 архитектурни обекта и туризъм

Заместник-кметът Радмила Рангелова представи на обществеността 6 архитектурни обекта от национално значение, около които са се обединили историците и археолозите в града: черквата „Св. Богородица”, Римските терми, джамията-музей Ахмед Бей, Крепосната стена, джамията „Фетих Мехмед” и Пирговата кула.

“Тези обекти са идентифицирани, но не значи, че всичките ще влязат в проекта, предстои да се види, за колко от тях ще стигнат средствата. Ще се финансират обекти със значителен туристически потенциал. Търси се финансова устойчивост и възвръщаемост на инвестицията в дългосрочен план”, коментира Радмила Рангелова.

общественото обсъждане на архитектурните обекти от национално значение в града, които носят туристически потенциал
Влади Владимиров
 

На въпрос на Дарик, главният архитект на общината Стояна Чавдарова посочи и останалите обекти от национално значение в Кюстендил: сградата на Община Кюстендил, сградата на Регионалния исторически музей, черквата “Свети Георги” в кв. “Колуша” и Археологическия резерват “Пауталия- Велбъжд”.

Тя уточни, че няма яснота дали са допустими по проекта, разходи за експониране на археологически разкопки. Програмата предвижда 85% безвъзмездно финансиране и 15% съфинансиране от общината.

Сред въпросите на гражданите бяха- Защо се предвижда финансиране за обекти, по които няма какво да се прави / Пирговата кула, джамията Ахмед Бей /?; Защо не се поддържа направеното до момента в града?; Защо указателните табели / и много пътни знаци / са скрити в растителност и не се виждат?

Обществено обсъждане на проект за реконструкция на 6 архитектурни обекта в Кюстендил

Сред предложенията бяха: да се изключи джамията Фетих Мехмед от обектите, с които ще се кандидатства за финансиране; да се пусне Ретро влак по жп линията Кюстендил- Земен, със спирки в село Шишковци и къщата-музей на Владимир Димитров- Майстора, с посещение на Полскоскакавишкия водопад; да се акцентира върху Римските терми, защото минералната вода е шифърът на Кюстендил, да се подготвят възстановки, с които да се покаже защо археологическите обекти в Кюстендил са ценни и да се инвестира в кадри, които да работят в тези обекти; да се изгради Чаршия на занаятите в Кюстендил и други.

общественото обсъждане на архитектурните обекти от национално значение в града, които носят туристически потенциал
Влади Владимиров

Зам.- кметът Радмила Рангелова отговори, че идеята за Ретро влак е много добра, но е недопустима о този проект, което обаче не значи, че не може да се търси реализацията й по друга схема. Тя допълни, че общината е заложила купуването на хибридно влакче в проект, който чака одобрение по програма за Трансгранично сътрудничество.

“То ще е климатизирано, с много места, с аудиосистема за презентации. Може да превозва туристи от центъра на града до лесопарк Хисарлъка и Късноантичната и средновековна крепост там”, коментира зам.- кметът Рангелова.

По време на общественото обсъждане бе коментирано и аварийното състояние на храма Успение Богородично, както и факта, че вече няколко години църковното настоятелство и Българската православна църква не инвестират в нейното укрепване.

Критикувана бе и възстановката на крепостната стена в Хисарлъка, която според граждани няма нищо общо с действителността от миналото.
Дарик- Кюстендил