Шаранът остава предпочитан за Никулден
Шаранът остава предпочитан за Никулден / dariknews.bg
До 6 декември включително ще бъдат извършвани тематични проверки за Никулден от инспекторите на ОДБХ- Кюстендил в обекти за продажба на риба и рибни продукти,складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, както и пазари.
„Освен рутинните проверки в обектите ще проверяваме и състоянието на предлаганите риба и рибни продукти. Това, което би било полезно и потребителите да знаят, е че експертиза на замразен продукт не може да се направи, но при охладената риба можем да следим за всички органолептични показатели. Например люспите трябва да са блестящи, плътно прилепнали и трудно отделящи се от мускулатурата на тялото. Цялата риба, когато я поставите на длан, не трябва да увисва от двете страни, а да си стои като една опъната част върху човешката длан. Не трябва да има мирис на гнило, слузта да бъде прозрачна, очите трябва да са изпъкнали и ясни. Там където се продава охладена риба, тя трябва да е покрита с люспест лед, а не такъв на бучки. Това са стандарти показатели, които всеки един потребител може да следи“, заяви експертът от ОДБХ д-р Велка Войнова.
Ще бъде следени и различни показатели при продажбата на жива риба.
„Да се сложат няколко риби в едни леген не е спазване на правилата. Водата, в която е поставена рибата, трябва да бъде добре ейриран и съда да бъде от 5 до 30 % по- голям от самата риба. Тя трябва да е запазила естественото си поведение. При почукване на съда рибата трябва да реагира. Потребителят при купуване на жива риба първо трябва да огледа поведението на рибата във водата. Тя не трябва да е с корема нагоре“, допълни Войнова.
Тя призова всички потребители, които имат съмнение за качество, безопасност, годност, произход и етикетиране да сигнализират ОДБХ.