Изборите в Овчарци са законни, реши Административния съд
Изборите в Овчарци са законни, реши Административния съд / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Административен съд- Кюстендил отхвърли жалбата на ПП ГЕРБ за касиране на изборите за кмет на село Овчарци, Община Сапарева баня. Съдия Даниела Петрова се мотивира, че не е налице недействителност на проведения избор, не са доказани оплакванията от жалбоподателя.
"При преброяване на бюлетините и огледа на изборните книжа, се установи, че изборният резултат не е по- различен от обявения с решението на ОИК- Сапарева баня. Останалите оплаквания, за контролиране на вота не се доказаха от страна на жалбоподателя. Установиха се нарушения при снемане на самоличността на някои избиратели, като те са съществени, но касаят само двама избиратели и не се отразяват на крайния избор", заяви съдия Петрова. Според нея прокуратурата ще прецени сали да се самосезира за случая, при който срещу името на една избирателка са записани личните данни на нейната сестра, "защото и тук хипотезите могат да са различни".
Данъкоплатците в община Сапарева баня трябва да са доволни, защото няма да има харчене на излишни средства за нов вот, а и октомври месец догодина ще има нови, редовни избори, коментира председателят на ОИК Александър Алащинов.
"Грешките на СИК са относително малки. Има грешки, да допуснеш избирател да гласува с лична карта с изтекъл срок на валидност. Най- вероятно сестра й е положила подпис срещу името на Силвия Ранова. Оказа се, че Цветелина е гласувала. Грешката е, че данните от личната й карта са записани срещу името на нейната сестра- Силвия. Бюлетината в повече е следствие на неумишлена грешка на печатницата, при броенето на бюлетините. С тази бюлетина не може да се извърши гласуване по "индианска нишка", защото на нея би трябвало да има поне един печат от СИК, за да се изнесе навън", заяви Алащинов. Той пожела спорна работа на новоизбрания кмет Йордан Куйов, в полза на хората от Овчарци.