Юбилейна изложба на Венко Петров

Започва конкурс за директор на Художествената галерия в Кюстендил
Започва конкурс за директор на Художествената галерия в Кюстендил / Дарик Кюстендил, архив
Броени дни преди да стане на 80 години,  на 10 март 2017 г., от 17.30 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” се открива Юбилейна изложба живопис на Венко Петров.
Венко Петров е роден на 20 март 1937 г. в с. Радичевци, Босилеградско. От 1944 г. живее, учи и работи в Кюстендил. През 1961 г. завършва Художествена академия „Николай Павлович” в София, специалност „Живопис” в класа на акад. Илия Петров. След дипломирането си работи като учител и методист по изобразително изкуство до 1976 г., след което до 1986 г. е уредник в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил. За цялостната си работа като уредник, за отговорна лекционна и публицистична дейност е награден през 1979 г. със званието „Отличник на Комитета за култура”. От 1986 г. до пенсионирането си през 2000 г. е експерт по изобразително изкуство.
Венко Петров участва във всички изложби, организирани от Окръжна група на художниците. Избиран е за творчески секретар на Групата и председател на художествения ѝ съвет от 1963 до 1970 г. Участва в общи изложби на кюстендилските художници от 1963 до 1976 г. съвместно с художниците ни с национално значение. През 1979 г. взема участие в представителна изложба на кюстендилските художници в Брянск и Москва. Участва в общи, зонални и национални изложби, а от 1963 г. – в националните изложби на художниците педагози във Велико Търново.
Негови творби са притежание на художествените галерии в Кюстендил, Перник, Фонд „13 века България”, Посолство на Япония в София, Регионален исторически музей – Кюстендил, Централен дом на учителя – София, ОУ „Даскал Димитри” – Кюстендил, Музей на ХІІІ Рилски полк (стенописи), а също и на частни лица в София, Скопие, Кюстендил и др.
Голям е приносът на Венко Петров и в създаването на средното и младо поколение художници, архитекти и учители по изобразително изкуство, като някои от неговите възпитаници са с върхови постижения в професията си и в българската култура. Негова заслуга е знакът „Кюстендилска пролет”. Член е на СБХ от 1990 г.