Кюстендил
Кюстендил
60 от хотелите, ресторантите и питейните заведение от Кюстендил днес няма да работят, заради протеста им с искането за намаляване на ДДС до 5%. Въпреки че националният протест в София бе отменен, те ще пътуват за столицата, за да изкажат своето недоволство.

Собственици и персонала на заведенията се отправи към София, за да протестират. Те не са доволни от организаторите на националният протест, които толкова бързо са склонили, само с условията да бъде забавено въвеждането на наредба 18. Предишните 4 дни персоналът на заведенията в града бе облечен с жълти тениски в знак на протест.

„Протестът продължава, защото едно от главните искания бе отмяната на 20% данъчна ставка на храната. Така че не считаме, че това, което се постигна в разговорите снощи с работните групи, е удовлетворяващо за бизнеса. Отлагането, също така с 6 месеца, на пускането на наредбата е някакво решение, но не напълно. Основният проблем с ДДС-то изобщо не е коментиран. Така че ние отиваме на протест“, заяви хотелиерът Анелия Влашка.

Кюстендил


Всички хотелиери и ресторантьори са категорични, че искат да работят на светло, но с тази данъчна система, това няма как да се случи.

„Колегите, които сме тук, не сме съгласни с отменянето на протеста. Защото нашите изисквания бяха главно да се намали ДДС ставката на хранителни продукти на ресторантите. Това не се случи. Това за нас е жизнено важно, за да работим както трябва. Ние се чувстваме малко или много предадени от хората, които организираха този протест, защото дадоха назад“, каза Станислав Георгиев - ресторантьор и Председател на Съюза по туризъм в Кюстендил.

Бизнесът и част от персонала няма да пътуват с автобуси, както бе планирано първоначално, а само с лични автомобили, като от 300 души в София ще отидат около 150.

Кюстендил