До 1 година филиал на Русенския университет в Кюстендил ?
До 1 година филиал на Русенския университет в Кюстендил ? / netinfo

  Минимум 1 година е необходима са разкриването на филиал на Русенския университет или Център за трансгранично сътрудничество в Кюстендил, заяви при визитата си в града ректорът на учебното заведение проф. Христо Белоев.

"Предстои в следващите 2-3 месеца да се направят проучвания- в училищата, за потребностите на бизнеса, ориентацията към съответните специалности и дали има местни преподавателски кадри. Ако не се достигне до определени резултати, ние няма да правим проект за филиал", заяви Белоев.

Според него, първото, което трябва да се направи е да се реновира базата на два от етажите на ОДК. Той обясни още, че за разкриването на филиал се изисква и 70 % от академичния състав да бъде от хабилитирани преподаватели. "Всяка една специалност има по 40- 50 дисциплини", каза още ректорът на университета.

Областният управител Любомир Анчев обяви част от резултатите от направена анкета в кюстендилските училища. Тя показва, че 70 % от учениците искат да завършат висшето си образование в Кюстендил.

Депутатът Валентин Микев заяви, че при разкриването на филиал ще бъдат привличани и студенти от Македония и Сърбия. "Ние заедно с Русенския университет не бихме си позволили да направим нещо половинчато, само и само да кажем, че нещо е станало", заяви Микев.