Децата от клуб „Роден край на 5-то ОУ с любопитна ваканция
Децата от клуб „Роден край на 5-то ОУ с любопитна ваканция / Пето ОУ Кюстендил

По традиция, за седма поредна година, учениците от клуб „Роден край" при V ОУ „Христо Ботев" - град Кюстендил, с ръководители Теменужка Станчева и Румяна Зарева, проведоха летни занимания за своите ученици. За първи път тази година всички те бяха извън училището.

Най-напред децата посетиха Детски отдел на РБ „Емануил Попдимитров". Там ги посрещна Галя Стоименова. Тя им разказа интересни неща за библиотеката. После всички се забавляваха с „Къщичка на знанието" и „Кутия на късметите". Взеха си книги за прочит, защото разбраха, че от тях могат да научат много.


Разходката до лесопарк „Хисарлъка" развълнува всички. Наблюдението в зоокъта беше забавно за малките ентусиасти, които след срещата с животните посетиха и Акропола на Пауталия. На тръгване децата поиграха пред къщичката на баба Яга, информират от 5- то ОУ "Христо Ботев".

Посещението в Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - Кюстендил предизвика интереса на учениците. Там те се запознаха с отговорната и опасна професията на пожарникаря. Разгледаха пожарните коли. Имаха възможност сами да се качат в тях и да се издигнат с пожарната стълба.


Учениците от клуб „Роден край" посетиха и Института по земеделие. Там научиха историята на овощарството в родния край. Разгледаха лабораторията, в която се правят изследвания и опити. Видяха и метеорологичната станция.

На следващия ден децата караха водни колела на Езерата, играха и се състезаваха. Най-интересно беше в Деня на изненадите. Участниците в клуба посетиха Манастира „Св. Лука" в село Граница. Свети Лука е покровител на хората на изкуството - художници, писатели, творци. Преданието разказва, че в манастира се е учил Св. Иван Рилски.