/ Влади Владимиров
Най- новото попълнение в кюстендилския клуб по борба Симеон Станкович е един от най- известните соколари в България. От 9 години той отглежда  женски мишелов на Харис, казва се Хариет. Симеон Станкович бе привлечен в клуб “Васил и Георги Илиеви” от главния треньор Валери Райчев и на републиканския шампионат при мъжете, спечели бронзов медал в категория 97 кг.
 
“Борбата ме избра мен. Дядо ми е бил борец и майка ми е искала да стана мъж, записала ме е на борба още преди училище. Тренирах в “Славия”, а от тази година съм в Кюстендил, казва Симеон в интервю за Дарик.

Борецът-соколар е от София, но прекарва детството си в радомирското село Кондофрей, където дядо му отглежда много и всякакви животни. Когато е 12- годишен, Симеон Станкович получава от вуйчо си първата птица. Тя е била обикновен мишелов, паднала е от гнездото си.
 
Соколарството в България датира от векове. Първите соколари са прабългарите. В Българския соколарски съюз сме около 30 човека членове.

Борецът- соколар Симеон Станкович и птицата Хариет
Влади Владимиров

“Соколарството ми е страст и то от малък. От 9 години отглеждам Хариет. Това е може би най- интелигентната птица за соколарство. Живее в пустините на Америка, като гнезди върху кактусите. Тя се храни със сурово месо. Всеки ден тренираме, първо аз в залата по борба, а после с нея в природата.

Правим полети, идва при мен, викам я, напълно послушна е. Внимаваме само за малки дребни кученца, защото в природата главния им противник на тези птици е кучета динго. Не понася кучета. Разбираме се много добре. Гледаме си заедно доста често филми”, коментира пред Дарик Симеон Станкович. В дома му има специална стая за Хариет- волиера, където е свободно летяща.
 
Двамата имат трето място на соколарското състезание в България, след изпитания за скорост и красота. Хариет се е снимала в клипове, на Кристиян Костов за Евровизия, на Никос Вертис и др. Участва на Пловдивския панаир.

Борецът- соколар Симеон Станкович и птицата Хариет
Влади Владимиров
 

Симеон Станкович участва в международната соколарска среща в Дубай, по покана на шейха. “Аз бях най- младият соколар в България, а те спонсорираха участници до 25- години и там представях България. Натрупах ценен опит. Някои от арабските птици струваха до 1 млн. лв.”, сподели Станкович. Неговият мишелов на Харис  струва около 1 500 лв.
 
Симеон Станкович има и фирма за соколарска екипировка, изработва ръчно ремъци, качулка за глава, ръкавици. Целта му през тази година е да запише ветеринарна медицина, а за Хариет да стане майка.
Дарик- Кюстендил