Безплатни изследвания за СПИН в Кюстендил и шествие в Дупница
Безплатни изследвания за СПИН в Кюстендил и шествие в Дупница / Дарик- Кюстендил, архив

Безплатно изследване за ХИВ-носителство и анонимно консултиране на желаещи граждани ще бъде организирано но 30 ноември в Кюстендил. Кампанията е по повод Световния ден за борба със СПИН, 1- ви декември. Подвижната лаборатория на РЗИ ще бъде от 11.00- 12.00 часа в квартал „Изток" и от 12.00- 15.00 часа на площад „Велбъжд". В програмата още- провеждане на викторина; предоставяне на здравно - информационни материали и презервативи, с цел повишаване на информираността на гражданите за предпазване от ХИВ-заразяване и сексуално предавани инфекции. Инициативата е на РЗИ, БМЧК и екип на Компонент 4 по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", град Кюстендил.
Късметчета с форма на сърце, презервативи и здравно-информационни материали за превенция на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции ще бъдат раздавани по време на шествие, по главните улици в Дупница. То ще започне в петък, от 10.30 часа, като организатори и партньори на инициативата са- РЗИ- Кюстендил, Център за информационна подкрепа - Община Дупница, Сдружение „Ларго", Клуб „Чуй ме!", Кюстендил и ДДЛРГ „Олга Стоянова"- Дупница.
Здравно- образователни материали и презервативи ще се предоставят в питейни заведения по централната градска част на град Кочериново на 1- ви декември, от ученици - активисти за здраве от СОУ „Христо Ботев".

През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1- ви декември за Световен ден за борба със СПИН. Той се отбелязва в над 190 държави по света.
В световен мащаб, броят на хората живеещи с ХИВ през 2011 г. са 34,2 млн. души. Броят на новоинфектираните е 2, 5 млн. Броят на смъртните случаи в резултат на СПИН е 1,7млн. Броят на хората с достъп до антиретровирусно лечение е над 8 млн.
В България, към края на месец август 2012 г., официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани общо 1585 ХИВ-позитивни лица. От началото на годината са регистрирани 112 нови случая на ХИВ-инфекция.
От новорегистрираните случаи, мъжете са три пъти повече от жените. 45% от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора, под 29 години. Тази година са регистрирани и пет непълнолетни лица, под 15 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни в столицата София, следват областите Пловдив, Пазарджик и Варна.
Данните показват, че 33% от новоинфектираните са мъже, които са съобщили за сексуални контакти с други мъже, а 28% са инжекционно употребяващи наркотици.
В България се осигурява антиретровирусно лечение за всички нуждаещи се, като в страната има разкрити 5 специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН, където се лекуват 477 ХИВ-серопозитивни лица. Лечението им е осигурено със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. Антиретровирусното лечение значително удължава продължителността на живота на хората, инфектирани с ХИВ, като им позволява да водят нормален и пълноценен живот, но зависи от това доколко редовно приемат лекарствата.
Превенцията и лечението на болестта в България се осъществяват със съдействието на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването. Основната й цел е да допринесе за намаляване на новите случаи на инфектиране с ХИВ и подобряване на качеството на живот на хората живеещи с ХИВ.
През 2012 година има две ХИВ-позитивни лица, открити в местата за лишаване от свобода. Веднъж седмично медицински екипи посещават 13- те затвора на територията на страната, за да изследват желаещите лишени от свобода за ХИВ/СПИН, хепатит А, В и С, и сифилис, като изследванията са анонимни и безплатни.
Запазва се тенденцията, около 70 на сто от новооткритите заразени да са лица открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране (КАБКИС) и в мобилните медицински кабинети към РЗИ, и неправителствените организации.
Регионална здравна инспекция, град Кюстендил се присъединява към Националната АНТИСПИН кампания с мото "Животът е безценен", по повод Световния ден за борба срещу СПИН.