/ Влади Владимиров
Редовното годишно общо събрание на собствениците на кюстендилската болница прие Доклада за дейността на лечебното заведение през 2017 година, както и финансовия отчет, но не освободи от отговорност Съвета на директорите, заради отрицателния счетоводен резултат.
 
“Това не ме притеснява, случва се винаги при отрицателен счетоводен резултат. Той е в размер на  522 000 лв. за 2017 г. и представлява разликата между приходите и разходите на болницата. Причината за него е в проблемите които се натрупват през последните 3 години. Това е- неразплатена надлимитна дейност в размер на 644 000 лв., от години не са променяни цените на клиничните пътеки.

Искам да отбележа, че средствата, които се дават за здравеопазване наистина са нараснали трикратно в последните години, но цените на пътеките не са се променяли, т. е болницата получава за дейност от здравната каса е едно и също.

Това увеличение на парите за здравеопазване отива в други пера, а не в перо- болници. Освен това административното покачване на Минималната работна заплата с всяка изминала година непрекъснато покачва разходите за заплати, без да има увеличение на приходите”, коментира пред Дарик изпълнителният директор на МБАЛ “Д- р Никола Василиев” д- р Александър Величков.

Няма промени в Съвета на директорите на кюстендилската болница. Той остава в състав: д- р Александър Величков, д- р Людмил Стоянов и д.- р Евелина Маринова, която е представителя на мажоритарния собственик на болницата- Министерството на здравеопазването. Г- жа Маринова се очаква да замине да работи в чужбина и се планира ново общо събрание, на което да се избере нов представител на министерството
 
Представителите на общините са имали въпроси, свързани с безпокойство от финансирането в здравеопазването, преструктурирането на болницата и дали то ще се отрази върху дейността и обслужването на пациентите.
“Всички преструктурирания / закриване на отделения / водят до възможност за намаляване на разходите на болницата, но не оказват никакво влияние върху оказването на медицинска помощ на населението”, категоричен бе д- р Величков.
 
Представителят на община Кюстендил, общинският съветник Кирил Станчев, гласува по всичко точки от дневния ред на общото събрание- Въздържал се, каквото бе решението на Общинския съвет.

Кирил Станчев
Влади Владимиров

“Зададох въпроси на изпълнителния директор във връзка с доклада и отчета на болницата. Налице е отрицателен а баланс, но по думите му не са налице забавяния на плащания към лекари и сестри и за в бъдеще няма да се наблюдават такива. Няма да се закриват други отделения, каквито притеснения имат граждани”, каза пред Дарик Кирил Станчев.

В лично качество, той е доволен от обслужването в лечебното заведение.  “При по- тежки диагнози хората прибягват към медицинско обслужване в София и по- големи градове. Иначе като цяло и аз съм доволен от обслужването в кюстендилската болница. Важно е държавата да вземе мерки, за да няма изтичане на кадри, защото ако няма кадри, няма кой да ни лекува”, заключи Станчев.
Дарик- Кюстендил