Балет „Арабеск” 
Балет „Арабеск”  / netinfo
Балет Арабеск получиха Националната награда "Акад. Марин Големинов" в Кюстендил. Тя се връчва за трета поредна година. Церемонията се състоя в препълнената зала на Драматичния театър в Кюстендил - родния град на големия композитор. Цялата вечер премина под знака на две годишнини 110/10 - 110 години от рождението на Марин Големинов и 10 години от създаването на музикалното сдружение, носещо неговото име. Голямата награда от името на журито с председател акад. Георги Минчев и членове проф. Боянка Арнаудова, проф. Пламен Джуров, Райчо Христов, Лилия Големинова и Дима Укалска от община Кюстендил, бе обявена от внучката на композитор и връчена от кмета на Кюстендил г-н Петър Паунов. Тя бе присъдена на балет Арабеск.

Директорът Боряна Сечанова благодари от името на трупата и сподели спомени за Марин Големинов, който идвал често на репетициите на "Нестинарка", а дъщерята на Маргарита Арнаудова (създател на версията на "Нестинарка" за Арабеск) Олеся Пантикина разказ за творческото приятелство на майка си и Марин Големинов. Втората награда - за най-добър квартет, бе обявена от Райчо Христов, председател на музикалното сдружение "Марин Големинов", който припомни значимостта на квартетите в творчеството на Големинов и факта, че те и днес са най-свирените български творби в този жанр, не само у нас и по света.Наградата "Златен квартет" получи квартет Фрош, като от тяхно име я прие Петя Димитрова. След церемонията балет Арабеск изпълниха знаковата за тяхната трупа "Нестинарка" от Големинов, с която са гастролирали по целия свят; "Матернита" по музика на Филета и "Двойнственост" по музика на Астор Пиацола. Залата аплодираше бурно изпълнителите и вечерта се превърна в знаменателно за Кюстендил събитие. С този спектакъл официално бе открит музикалния сезон на сдружение "Марин Големинов".

Наградата за принос в музиката е учредена през 2016 година от община Кюстендил, наследниците на Марин Големинов и музикалното сдружение в града, носещо неговото име. Оттогава тя се връчва всяка година на 28 септември - рождения ден на Големинов. Досега нейни носители са били Камерен ансамбъл "Софийски солисти" и проф. Павел Герджиков, а за най-добър квартет за били отличавани Кварто квартет и Квартет София.