Жълт код за още сняг, поледици и вятър
Жълт код за още сняг, поледици и вятър / Областна администрация-Хасково, Архив
Жълт код за силен вятър и снеговалежи е обявен за Хасковска област от Националния институт по метеорология и хидрология. Сняг вали сутринта в почти целия регион. Между 5 и 10 см е снежната покривка.

До обяд валежите от сняг ще продължат, като в комбинация със силния североизточен вятър с пориви от близо 90 км/ч, главно в планинските райони, ще има условия за виелици и навявания. Очаква се образуване на неравномерна снежна покривка 5-10 см, по планинските проходи и повече. През деня ще е студено.

В неделя валежи не се очакват, като затопляне се прогнозира с началото на новата седмица.

75 машини чистят републиканската пътна мрежа в региона, като при необходимост може да бъде включена и допълнителна техника, уверяват от областното пътно управление.

Всички пътища са проходими при зимни условия и към момента няма въведени ограничения за движение.

10 снегорина и 3 пясъкоразпръсквача с гребла на ОП “Екопрогрес” чистят Хасково от 3.30 ч. часа през нощта. Приоритетно се обработват централните булеварди и стръмни участъци, където се образуват обледявания. 4 машини и 1 пясъкоразпръсквач са разпределени за селата в общината, като се  реагира и по сигнал, информират от общината. Няма населени места без ток или с нарушения във водоподаването.

Магистрала “Марица” също е заснежена. От КАТ призовават водачите да шофират внимателно и със скорост, съобразена със зимната обстановка и пътните условия.