Възстановено е движението по жп-линията Харманли - Любимец
Възстановено е движението по жп-линията Харманли - Любимец / © Снимка: МТИТС

Движението по жп-линията Харманли - Любимец днес бе възстановено, съобщиха от Министерското на транспорта. В този участък придошлата вода бе отнесла над 900 м железопътна линия, а оценката на експертите показваше, че ремонтните дейности ще отнемат поне месец, обясняват от ведомството.

В последните седмици министър Московски посети два пъти най-засегнатите участъци от жп линията и инспектира работата по възстановяване на трасето. Същевременно Национална компания „Железопътна инфраструктура" създаде организация и оптимизира дейността като бе възстановен 550 метра изцяло изнесен насип и 350 метра частично изнесен. В резултат на всичко това тази вечер бе възстановено движението в района на Харманли - Любимец, казаха от пресцентъра на Министерството.

От днес се възстановява и нормалното движение в участъка Любимец - Свиленград като единственият проблемен участък остава Гълъбово - Раднево. Там около 30 м от жп-линията на практика бе във въздуха и продължават работите по възстановяването им.

Придошлите води на река Бисерска и влошената метрологична обстановка в региона нанесоха щети от около 3 милиона лева на железопътната инфраструктура. Преустановено бе движението в най-засегнатите участъци, които са част от жп-линията към турската и гръцката граница, информират от ресорното ведомство.