Волиер и разсадник край Славяново с 183 546 евро
Волиер и разсадник край Славяново с 183 546 евро / netinfo
Волиер и разсадник ще бъдат изградени край харманлийското село Славяново. Идеята ще бъде реализирана чрез проект, спечелен от община Харманли.

Разработката е на стойност 255146 евро, като 80% от средствата са вече приведени от програма ФАР. Партньор на Харманли по едногодишния проект е гръцката община Тригоно.

Разсадникът, който ще е на площ 340 хектара ще бъде разположен върху бившето опитно поле на Помощно училище „Макаренко”.Той ще бъде залесен с близо 1 милион фиданки на дъб „Благун”, кедър и акация.

Сградата, където са се помещавали оборът и складът на училищната опитна станция ще бъдат използвани за дивечовия развъдник. В стопанството ще се развъждат и отглеждат кеклици, фазани, пъдпъдъци и яребици.

За дейностите и на двете стопанства ще бъде обучен и нает съответният персонал, уточняват от община Харманли и допълват, че управлението на волиера и разсадника ще бъде поверено на Горска компания. Проектът предвижда още организирането на семинари за опазване на биоразнообразието в района и промоционална обиколка за популяризирането на добрите практики на разработката.