Удариха контрабанда на цигари за 4 млн., лв
Удариха контрабанда на цигари за 4 млн., лв / Снимка: Дарик радио /архив/

Полицията осуети контрабандна на 1 300 мастербокса цигари от марка, която не се продава на българския пазар. Според първоначалните изчисления стойността на заловената пратка в ТИР на ГКПП Капитан Петко войвода е за около 4 млн.лв.

В ареста е задържан шофьорът на ТИР-а, от Хасково, който е посрещнал папиросите на турско-гръцката граница Ипсала-Кипи. От там български камион е поел към ГКПП Капитан Петко войвода, където е хванат. Превозното средство е било отклонено за проверка на Капитан Андреево, където лъснало, че има папироси без бандерол. Според полицейски източници пратката е била преназначена за  Румъния. Водачът е признал, че за първи път превозва цигари и че е бил уведомен предварително за стоката.

Разследващите влезли в дирите на канала, който действа от много време и стигнали до средното ниво на мрежата. Според полицейски източници става въпрос за Геньо Генев – Момковеца, който не е осъждан, но е влизал много пъти в полезрението на българските служби заради нелегални цигари.

Претърсвания са извършени на много места в село Момково, откъдето е Геньо Генев.  Там обаче не е намерено нищо. Няма информация от обиските в Пловдив, където превозвачът има собственост.

Наши полицейски източници твърдят, че в момента се проверява връзка на превозвача с турски покровител на канал за цигари. Според запознати турчинът Туран Йозкалъч е осъждан в Хасково заради папироси без бандерол. Има данни, че връзката между него и Момковеца е прекъснала преди години, когато бе арестуван шеф в митница Свиленград.

МВР все още не дава информация за случая. Официално се казва, че операцията върви и в момента.