С водосвет и 30 автори започна 8-ят поетичен Доброслов
С водосвет и 30 автори започна 8-ят поетичен Доброслов / DarikNews

С водосвет, отслужен в църквата „Св. Иван Рилски” на димитровградското село Добрич стартира днес там традиционният литературен маратон „Доброслов”. Тази година е осмото му издание, а в конкурсите участват около 30 поети от страната. Водещ е поетесата от Хасково Ели Видева. Първи своите стихове представи Иван Маринов, който е родом от с. Добрич. За минута мълчание в памет на авторите, напуснали тази година земния свят, призова поетесата от Димитровград Ваня Данева.

С водосвет и 30 автори започна 8ят поетичен "Доброслов"
netinfo

Поетичния маратон откри кметът на общината Иво Димов, който посрещна с „Добре дошли” гостите и им пожела успешен и ползотворен литературен празник. В село Добрич има особено очарование, особено в празничните за него дни и се надявам днес вие да го усетите и отнесете със себе си добри спомени и вдъхновения, каза той. Като подчерта, че основна заслуга за това „Доброслов” да се превърне в традиция, има кметът на селото Марин Маринов.

С водосвет и 30 автори започна 8ят поетичен "Доброслов"
netinfo

Той получи от известния български фолклорист Крум Георгиев и почетен плакет от фестивала „По стъпките на Богородица” в Старозагорски минерални бани. Призът е за фолклорния състав на читалището-домакин на „Доброслов”- „Пробуда”, който се представи и днес на сцената с 3 автентични песни. Да поддържат тази група, защото тя е бисер в съкровищницата на българската национална култура, поръча академик Георгиев на двамата кметове.

С водосвет и 30 автори започна 8ят поетичен "Доброслов"
netinfo

Рецептата за успех е да намериш кадърни хора и да работиш с тях, дори ако са ти врагове, се обърна към тях в емоционално слово и председателят на журито Марин Кадиев. Димитровград е имал много кметове, но кой знае при кой кмет е бил строен града. Всички обаче знаем името на Пеньо Пенев, защото словото е това, което остава. А от добрата дума, от доброслов, имат нужда всички, подчерта той.

С водосвет и 30 автори започна 8ят поетичен "Доброслов"
netinfo

В състава на журито са още Петър Хаджинаков от ПУ „Паисий Хилендарски” и поетът от Димитровград Кръстю Кръстев. Конкурсите са за млад поет, стихове за Тракия и стихове за село Добрич.

С водосвет и 30 автори започна 8ят поетичен "Доброслов"
netinfo

 

Осмият национален литературен празник „Доброслов” по програма започна в 10 ч., като сборният пункт бе в центъра на село Добрич. Поетичните четения ще продължат до 16- 16.30 ч. По изричното желание на авторите те са в салона на читалището, а не край манастира, тъй като залата осигурявала по-добра акустика. Победителите в конкурсите тази година ще бъдат обявени в 16.30 ч. Тогава ще бъде и официалното връчване на наградите. Организатори са община Димитровград, кметството на село Добрич и читалище „Пробуда” там.