Работниците вече могат да напускат и онлайн
Работниците вече могат да напускат и онлайн / netinfo

Новата информационна система на Главната инспекция по труда бе представена днес в областната администрация в Хасково. Тя е разработена и внедрена по проект „Повишаване ефективността на контролната дейност на ИА „Главна инспекция по труда“.  Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Системата е в полза както на работещите, така и на бизнеса, стана ясно на срещата днес. Атанас Чернаев от Бюро по труда в Пловдив представи новите услуги, сред които три административни - издаване на разпореждане за прекратяване на трудов договор на работник или служител, когато той не може да подаде на работодателя писменото си заявление за прекратяване, издаване на разрешение или отказ за уволнение на работещите със специална закрила и издаване на разрешение за приемане на работа на непълнолетни лица. За тези услуги е необходим електронен подпис.

След предварителна регистрация с съответната регионална дирекция, също по електронен път потребителите на системата могат да отчитат данните за положения извънреден труд, да подават уведомления за откриване на строителна площадка и въвеждане на данни от информационна табела и други.