Хасково, Ден на Ботев и загиналите за свободата
Хасково, Ден на Ботев и загиналите за свободата / Областна администрация, Хасково
Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев пред ОНЧ "Заря" организира днес община Хасково за Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Церемонията с участието на духовия оркестър започва в 12 часа, съобщават от общинската администрация.

Деня на Ботев и загиналите за националното освобождение отбелязва днес и Димитровград. Церемонията пред бюст-паметника на Христо Ботев в парк «Освобождение» е от 11.20 ч., когато там мястото си ще заеме почетен караул от младежкия гвардейски състав и ще свири общинският забавно-духов оркестър. Рецитал на стихотворението „На прощаване” ще представят Мартин Бялков и Валентина Костова. В 11.40 часа ще започне ритуалът за полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев, а точно в 12 ч. воят на сирени ще призове димитровградчани да спрат и отдадат почит с минута мълчание към Ботев и загиналите за свободата на България.

Хасково, Ден на Ботев и загиналите за свободата
Областна администрация, Хасково

Тържествена заря-проверка снощи, в навечерието на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, организира хасковската Областна администрация. В тържествената церемония участваха военни блокове от формирование 52 740 от Хасково и два ученически- от ГПЧЕ”Проф.д-р Асен Златаров” и ПМГ”Акад.Боян Петканчин”.

Хасково, Ден на Ботев и загиналите за свободата
Областна администрация, Хасково

Официални гости бяха областният управител Станислав Дечев, председателят на общинския съвет Таня Захариева, заместник-областните Стефка Здравкова и Ангел Божинов, заместник-кметът на община Хасково Милена Трендафилова.

Хасково, Ден на Ботев и загиналите за свободата
Областна администрация, Хасково

„Честването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Родината е единствената, непроменена традиция на Свободна България. Всяко героично дело, гледано от висотата на времето, се вижда по-ясно. Днес, 141 години след гибелта на Христо Ботев, ние с вас много по-отчетливо виждаме колко сила, мъжество и безпримерно себеотдаване се изисква, за да напуснеш дома си, за да жертваш младостта си и да поведеш своите другари към сигурната смърт по пътя на свободата”, заяви в словото си областният управител на Хасково.  В обръщението си към присъстващите Станислав Дечев подчерта:”Казват, че Родината  може да загине тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Аз знам, че България е в сърцето на всеки от нас! Аз вярвам, че Отечеството няма да загине, защото ние и поколенията след нас няма да забравим! Днес нашият дълг е да покажем на идващите поколения как се работи за Родината! Да живее България!”

Хасково, Ден на Ботев и загиналите за свободата
Областна администрация, Хасково

Тържествената заря –проверка бе приета от подполковник Николай Александров – началник на гарнизон Хасково. Командир на зарята бе майор Пламен Кирилов – заместник-командир на военно формирование 52 740. По време на церемонията бяха положени венци на почит и признание пред героизма на националните герои и по повод 90 години от построяването на паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“.