Оптимизират изцяло мрежата от детски заведения в Димитровград
Оптимизират изцяло мрежата от детски заведения в Димитровград / netinfo
Програма, чрез която детските заведения в Димитровград да бъдат обединени предстои да бъде съставена от Синдикати и Община. Оптимизацията ще бъде направена във връзка с предстоящото делегиране на бюджети, което държавата ще наложи, както стана с училищата, обясни днес кметът на Димитровград Стефан Димитров.

Оптимизирането на мрежата от детски заведения ще бъде свързано най- вече с това да има един директор на определен брой групи. Идея на синдикалните организации, вече коментирана е- един ръководител на 8 до 12 групи.

Целта е да бъде променен досегашният териториален принцип, или зависимост от сградите- директор да ръководи една детска градина. Обединението стартира с трансфоримарането на две детски градини и две ясли в ОДЗ, прието с решение на Общински съвет вчера.

Детските градини и яслите в Димитровград ще работят и през август месец, заяви още градоначалникът. Стефан Димитров уточни, че в момента в който няма необходимия брой деца ще бъдат затваряни градини и ясли.

Не се срещат трудности с таксите, увеличени с решение гласувано на предишната сесия на местния парламент.Парите, които ще бъдат получавани ще бъдат разпределяни от градински настоятелства, които предстои да бъдат създадени и официално регистрирани. Те ще дават предложения за разходване на средствата от такси, разясни Димитров.