Окръжната прокуратура с обвинение за убийците на дядото в с. Свирково
Окръжната прокуратура с обвинение за убийците на дядото в с. Свирково / Darik News, архив

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми 16-годишните К.Д., Х.К., Г.Г., Б.Д., и 18-годишния А.А., всички от симеоновградското с. Свирково, за това, че в условията на продължавано престъпление, за първите четирима като непълнолетни, но като са могли да разбират свойството и значението на извършеното и да ръководят постъпките си, в съучастие като извършители и помагачи, отнели чужди движими вещи от владението на собственика с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и грабежът е придружен с тежка телесна повреда, от която последвала смърт – престъпление по чл. 199 ал. 2 точка 1 във връзка с чл. 198 ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 и ал. 4 и за непълнолетните във връзка с чл. 63 ал. 1 т. 2 във връзка с чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 20 април петимата обвиняеми отишли в къщата на 72-годишен мъж в с. Свирково. Двама от тях останали пред дома на пенсионера, за да пазят от външни хора, а останалите трима влезли вътре. През това време възрастният мъж спял в стаята си. Единият от младежите го ударил с дървена греда в областта на главата, след което излязъл и с останалите отишли до прозореца, за да проследят реакциите на пострадалия, след като се събуди. Когато установили, че той вече не спи, младежите отново влезли в стаята му и започнали да хвърлят по него дървени плоскости, свалени от близкия навес. Пострадалият излязъл на двора, а през това време, обвиняемите влезли в стаята, намерили портфейла му, от който взели 120 лева, след което си тръгнали. На 21 април 2016 г. 72-годишният мъж е починал от травмите в областта на главата.

По делото е установено, че на 16 април обвиняемите успели да отнемат още 390 лева от пострадалия.

 

С постановление на наблюдаващия прокурор петимата са задържани в ареста за срок от 72 часа. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Хасково продължават процесуално-следствените действия по случая.