Общински съветник в РИК-Хасково въпреки закона
Общински съветник в РИК-Хасково въпреки закона / Дарик радио-Хасково
Общински съветник в РИК-Хасково въпреки засона
92474
Общински съветник в РИК-Хасково въпреки засона
  • Общински съветник в РИК-Хасково въпреки засона
Общински съветник е член на РИК-Хасково въпреки закона. Надежда Колева-Стойчева, която е част от състава на местния парламент в Харманли, е била назначена от ЦИК за член на РИК, макар и Изборният кодекс да забранява това. За да се случи назначението й, тя е подписала и представила изискуемата декларация, в която посочва, че не е на изборна длъжност в държавен или местен орган, каквото е изискването на чл. 66 ал. 1 т. 2 от ИК. Потърсена за коментар Надежда Стойчева не пожела да представи своята версия по казуса и затвори телефона при въпроса как един юрист подписва декларация с неверни данни.
 
Това наистина е скандално, а проблемът е и морален, тъй като г-жа Стойчева, която е юрист и би трябвало да е наясно със закона, е подписала декларацията, която е част от комплекта документи, необходими за назначаването й, като член на РИК-Хасково от ЦИК, коментира ексобластният управител Станислав Дечев, при когото бяха консултациите за състава на комисията. Това е недопустимо за юрист, призван да спазва закона и за общински съветник, член на РИК, който работи за гражданите и провеждането на честни избори, коментира още Дечев в студиото на Дарик.
 
Според областния председател на БСП в Хасково и бивш кмет на Харманли Михаил Лисков случилото се не е кой знае какъв проблем и е въпрос на недоглеждане. Ако няма право да е член на РИК, ще я сменим, какво толкова, имаме резервен, коментира той.
    
Наказателният кодекс обаче, формулира като проблем декларирането на  неверни данни. Чл. 313 ал. 1 гласи:  „Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.”
 
Под въпрос ли е легитимността на РИК-Хасково, след като един от членовете й е общински съветник, което е нарушение на регламента в Изборния кодекс- отговор на този въпрос потърси днес „Дарик” от председателя на комисията Георги Димитров. Той бе категоричен, че към този момент комисията е легитимна и решенията й не могат да бъдат оспорени заради участието на Надежда Колева-Стойчева при приемането им. Те са гласувани с необходимото мнозинство и без да считаме нейния глас и казусът около присъствието й в РИК-Хасково не ги поставя на риск, коментира Георги Димитров.
 
„Дарик” ще продължи да следи темата и развитието по този любопитен казус. Чуйте още по нея в приложения файл.