Министър Стойнев: Южен поток” ще се случи по европейските правила
Министър Стойнев: Южен поток” ще се случи по европейските правила / netinfo
Министър Стойнев: "Южен поток” ще се случи по европейските правила
71446
Министър Стойнев: "Южен поток” ще се случи по европейските правила
  • Министър Стойнев: "Южен поток” ще се случи по европейските правила

Проектът "Южен поток” ще се случи по европейските правила и няма да нарушава европейското законодателство. Това коментира в Хасково министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по попов писмо на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, с което Европейската комисия иска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство. Тези промени дори не са минали на първо четене. Все пак благодаря на будните граждани Бойко Борисов и Делян Добрев, че са информирали Европейската комисия, но можеха първо да изкажат опасенията си в пленарна зала, каза Стойнев.

До този момент електроразпределителните дружества не са се разплатили с НЕК, заяви още министърът. Той допълни, че към 7 април от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще предприемат мерки относно процедура за отнемане на лиценза им. Искам тези пари да се върнат в НЕК, ЕРП-тата нямат правно основание да си ги прихващат, каза още Стойнев.

Както Дарик съобщи завчера, общо задълженията на трите дружества към обществения доставчик на ток са близо 350 млн. лева. Това са пари, които дружествата са си „прихванали", защото твърдят, че Националната електрическа компания им дължи пари за задължителното изкупуване на зелена енергия от възобновяемите централи.

Ако лицензът на ЕРП-тата бъде отнет, ще им се назначи служебен управител и вече всички стъпки, които трябва да се следват, са изцяло от компетенцията на ДКЕВР, добави Стойнев.

 

Още от министър Драгомир Стойнев - в звуковия файл: