Мария Панчовска, конкурс, Свиленград
Мария Панчовска, конкурс, Свиленград / Община Свиленград
Голямата награда от 13-то издание на Националния поетичен конкурс „Жената-любима и майка“ в Свиленград замина за Пловдив с Мария Панчовска. Стихотворението й " Приказка за възрастни" бе класирано на първо място в раздела над 18 г. от журито, водено от председателя на СБП Боян Ангелов. Специалната статуетка, символ на конкурса  -  „Утро”, с автор  Бондиков, бе връчена от инициатора за конкурса и негов спомоществовател Елена Манолова.

На второ място в тази възрастова група комисията нареди стихотворението „Хайдушко биле“ на Здравка Христова от Русе, а на трето- „Остани под дъжда“ на Виолета Михова от Кърджали. Наградите им връчи председателят на СБП Боян Ангелов.

6 поощрителни награди присъди журито в тази категория. Те бяха за: Цветанка Ангелова от Русе, Камелия Каман от София, Диана Стоянова, Милена Дякова, Клара Методиева- всички от Свиленград и Пламен Панарев от Пазарджик.

Свиленград, наградени, поетичен конкурс
Община Свиленград

Във възрастовата категория над 18 години на конкурса със 195 стихотворения се конкурираха 70 автора.

60 стихотворения от 47 млади поети участваха тази година в първа възрастова група, като броят им е двойно повече в сравнение с миналогодишното издание на конкурса, отчетоха организаторите от Община Свиленград, НЧ "Просвета- 1870" и Съюза на българските писатели.
4 поощрителни награди присъди журито за: Константин Караначев и Росица Аврамова от Свиленград, Кирил Димов от Казанлък и Василена Богоева от Кресна.

Свиленград, наградени, поетичен конкурс
Община Свиленград

На трето място е 15-годишният Александър Петров от гр. Добрич, на второ-  Петя Иванова, също на 15 години от Стара Загора и на първо- 14-годишната Анна Каменова  от Перник. Наградите връчи  Цветелина Атанасова- председателстващ Общински съвет-Свиленград.

Тази година конкурсът започна изненадващо и трогателно- с първото получено стихотворение- молба на третокласничката от СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград Мария Зелиу, която не отговаря на критериите по възраст, но заявява желание да има поетична надпревара и за малки стихотворци. Това дава повод на дамите от Лайънс клуб „Свилена“ да обявят конкурс за стихотворение „Мила мамо“ за ученици от 2 до 4 клас. В него участват 30 деца от ОУ “Иван Вазов“ и СУ “Д-р Петър Берон“, а  жури от учители и дами от клуба излъчва победителите: Мария Зелиу от СУ „Д-р Петър Берон“ и Чудомира Николова от ОУ „Иван Вазов“, които получават награди от Лайънс клуб „Свилена“.

И тази година бе връчена специалната му награда в националния поетичен конкурс "Жената- любима и майка" в подкрепа на талантливите деца на Свиленград.  Тя бе за 12-годишната Росица Аврамова от ОУ "Иван Вазов" за стихотворението "Писмо до мама". Наградата връчи президентът на клуба Венелина Радева.

1450 лева е наградният фонд на националния поетичен конкурс, осигурен от Елена Манолова и Община Свиленград. По регламент участват поети, които не са членове на Съюза на българските писатели, разделени в две възрастови групи: от 12 до 18 години и над 18 години. Всички отличени получават грамоти, парични награди и юбилейния поетичен сборник с най-добрите стихове през 10-те години на конкурса, чието издаване се осъществи от община Свиленград с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Журито тази година бе в състав: Боян Ангелов - Председател на Съюза на българските писатели, Боряна Станева от Свиленград- дългогодишен участник в конкурса и Атанас Звездинов. Почетен член е поетът Ивайло Балабанов.