ХАС разглежда жалби за местния вот в Димитровград
ХАС разглежда жалби за местния вот в Димитровград / Darik News, архив

Две дела, с които се оспорват резултатите от местните избори за общински съветници и кмет в община Димитровград, е насрочил за 14 ч. днес Административният съд в Хасково. Те са образувани по жалби на коалиция "Да за Димитровград" срещу решенията на Общинска избирателна комисия за резултатите от вота на 25 октомври. От коалицията настояват за ново броене на бюлетините и касиране на изборите.

Двете дела днес ще бъдат разглеждани от различни съдебни състави. ОИК-Димитровград ще бъде представлявана от четиримата юристи в състава й- адвокатите Бойчо Бойчев, Божидар Туртов, Десислава Костова и Добромир Якимов. Упълномощените членове на ОИК-Димитровград имат права да представляват Общинската избирателна комисия по двете административни дела заедно или поотделно, до окончателното приключване на образуваните административни производства, включително и пред касационна инстанция, е записано в решение на комисията, прието на 6 ноември.

Жалба до ОИК-Димитровград е внесена и от Мариана Димова Ангелова- кандидат за общински съветник от НФСБ, с която тя настоява за преразглеждане протокола на СИК № 260900042, както и да бъде ангажирана секционната комисия да извърши повторно преброяване на бюлетините в секцията и респективно коригиране на резултата. В жалбата се твърди, че не е отчетен личният преференциален вот на кандидата, както и този на неговите близки. И тази жалба е изпратена по компетентност до Административен съд-Хасково.