Гъсеници изядоха горите в региона
Гъсеници изядоха горите в региона / netinfo

Над 20 000 декара широколистни гори в региона са били нападнати от гъсеници. Става въпрос за листогризещата гъсеница гъботворка. Тя зимува, като яйце в яйчните си купчинки, в които гъсениците се оформят напълно още през есента, но излизат през пролетта. Отначало се хранят с пъпките, а по-късно с развилите се листа на дърветата, като ги огризват почти изцяло.

Всички широколистни гори в региона са били полазени от гъботворката, която масово напада в една година , през 6-8 години. Това заяви пред Дарик инж. Николай Янчев директор на местната структура на Държавно горско стопанство. Той коментира, че след нападение от гъботворка, горите бързо се възстановяват сами, а при тазгодишното полазване почти няма пострадали овошки.

Правените опити нападението от гъсеници да се предотврати, включително и с химична борба не са ефективни, за това се разчита на биологичната борба. Сред другите начини за предпазване е обследване на гори и овощни градини през невегетационния период. Открити яйца с гъсеници се изтръгват и изгарят.