ЕДП стартира дарителска кампания за засегнатите от бедствието в Тополовградско
ЕДП стартира дарителска кампания за засегнатите от бедствието в Тополовградско / netinfo
Дарителска кампания за подпомагане на пострадалите при бедствения огън вилнял в тополовградско и конкретно в с. Присадец организира Гражданско сдружение „Европейски демократичен път”. Инициативата да бъде оказана помощ на засегнатите от пожарите хора идва, след като вчера Народният представител и член на Управителния съвет на сдружение “Европейски демократичен път ” Мария Капон и управителят на регионалния клон на ЕДП в Хасково Веселин Делитонев посетиха бедстващия район.

При посещението си обаче те са констатирали и липса на адекватна намеса от страна на държавата. По този въпрос Мария Капон ще направи официално питане към Министър Емел Етем, за това какво може да се направи за тези хора на държавно ниво.

Гледката, в която 60- годишни мъже и жени изгубили за секунди в огъня всичко, което са изграждали с цената на многотруд е основният повод да се роди благородната идея. Тя е подета от Мария Капон и ще бъде доразвита от тукашните структури на ЕДП, обясни днес Петър Томов- представител на клона на ЕДП в Димитровград.

Кампанията ще бъде за набиране на дрехи, покъщнина, посуда, строителни материали- всичко с което може да помогнат на хората, за да покажат че в българия има гражданско общество, подчерта Томов.

Обсъждат се в момента и други варианти за осигуряване подслон на хората загубили домовете си. Коментирани са идеи за закупуване на общински жилища, сглобяеми къщи, както и настаняване в необитавани училища и градини в съседни населени места.

От ЕДП обмислят и издаването на брошури, средствата от продажбата на които ще бъдат използвани като финансов ресурс. С акция за събиране на финансови средства се е ангажирала и Мария Капон, но подробности ще бъдат обявени в следващите дни.

Като връзка между тези, които имат възможност и нуждаещите се от ЕДП са осигурили и безплатни куриерски услуги. В Димитровград ще открият щаб за приемане на всички дарения.

Желаещите да се включат в кампанията могат да получат информация на телефон на ЕДП 038/ 666 779.