/ iStock/Getty Images
"Държавата в лицето на Министерството на отбраната е готова да прехвърли безвъзмездно собствеността върху чеитри военни имота с отпаднало предназначение на площ близо 100 декара на община Хасково".

Това съобщи на пресконференция кметът на общината Станислав Дечев. Писмото от Министерството на отбраната е било получено в местната администрация миналата седмица.

"Терените се намират във втора градска зона между булевард "Васил Левски" и улиците "Ком", "Дунав" и "Елешница". Още през 2016 година общината е изразила желание да придобие недвижимата собственост на бившите казарми", уточни Дечев.

Над 65% от местните приходи в община Хасково са събрани

"Тогава е било мотивирано, че те ще се използват за парк, автогара, детски и спортни съоръжения. Внасям извънредна докладна до Общинския съвет за октомврийската сесия, на която да бъде гласувано съгласие за придобиването на терените", поясни Дечев.

"Процедурата след това по негови думи включва съгласуване с областната администрация и министерства преди кабинетът да издаде окончателно постановление. Това ще продължи между 3 и 6 месеца", прогнозира кметът на Хасково.

"Идеите за бъдещето на парцелите ще бъдат разработвани последователно. Една от тях е строителството и на нова голяма спортна зала", посочи Дечев. Той категорично отрече перспективата за парцелиране на дребно за жилищно строителство.

Тепърва в бюджета за следващата година освен това трябвало да бъдат отделени пари за разчистването на района от стари постройки и за охрана.    
БТА