Тържествено честване на Деня на Независимостта в Хасково
Тържествено честване на Деня на Независимостта в Хасково / DarikNews.bg, Архив
Днес се навършват 109 години от обявяването на независимостта на България. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

За тържественото честване на националния празник община Хасково организира ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин на пл. "Свобода" от 11 ч. днес. Празничната програма ще продължи с концерт на Народен оркестър с диригент Димчо Йорданов и Детски танцов ансамбъл „Южняче“ с художествен ръководител Галина Щерева. Поканени са всички граждани, политически партии и обществени организации.

В Димитровград честването на Деня на независимостта е от 10 ч. пред паметника на Капитан Петко Войвода, пред който ще бъдат поднесени венци и цветя. Предвиден е и поетичен рецитал, информират от общината.