4 от задържаните при акция Митници остават в ареста
4 от задържаните при акция Митници остават в ареста / netinfo
4 от задържаните при акция "Митници" остават в ареста
53058
4 от задържаните при акция "Митници" остават в ареста
  • 4 от задържаните при акция "Митници" остават в ареста

Четирима от арестуваните 8 при акция "Митници" на Капитан Андреево остават в ареста. Хасковският окръжен съд уважи искането на прокурор Кирил Димитров от  софийската градска прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Пламен Дренски, Никола Трифонов, Георги Златанов и Стефан Костадинов. За трима съдия Красимир Димитров определи "домашен арест"- Милко Христов, Наско Курдов и Димитър Димитров, а за Николай Колев от Харманли постанови 5 000 лв. гаранция, която да бъде заплатена в 3-дневен срок. Такъв е и срокът за обжалване на определението пред Апелативния съд в Пловдив.

До решението на съда се стигна след заседание, продължило над 3 часа при закрити врати, заради използваните в хода на операцията специални разузнавателни средства. Обвинението към 8-те митничари е за участие в организирана престъпна група, а за някои от тях- вещно укривателство и вземане на подкуп, потвърди говорителят на софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.

4 от задържаните при акция "Митници" остават в ареста
netinfo

Митничарите бяха задържани на 2 май, в момент на разпределяне на подкупи взети от преминалите през деня през пункта шофьори на товарни автомобили. Тогава от служителите бяха иззети около 15 хиляди лева, а по-късно при обиски в домовете им бяха открити и каси с пари. Около 4000 долара бяха намерени и под дюшека на легло в един от домовете на задържаните. Днес техните близки дойдоха в кулоарите на съда, но никой от тях не пожела да коментира с аргумента, че са притеснени за роднините си. 

На този етап обвинението все още не е решило дали ще обжалва определението, коментира говорителят на софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. По същество делото ще бъде гледано от специализирания съд, категоричта бе тя. Според адвикат Веско Георгиев от хасковската колегия и адвокат Емилия Недева от пловдивската липсват доказателства. Чуйте ги в звуковия файл.