18-годишен с най-добро изпълнение по репертоара на Недялка Симеонова
18-годишен с най-добро изпълнение по репертоара на Недялка Симеонова / DarikNews

За най-добър изпълнител на произведения от репертоара на Недялка Симеонова в международния конкурс за цигулари, който носи името й, тази година бе обявен 18-годишният Росен Гамев. За най-виртуозно изпълнение бе отличен Дан Юлиян Друцак от Молдова. Церемонията по награждаването бе тази вечер в Хасково. Председател на журито бе проф. Ангел Станков. При най-възрастните участници в четвърта група първа награда не бе присъдена. Втора и трета получиха Аника Виеру от Молдова и Снежана Ивкович от Сърбия.

В трета възрастова група първа бе Елена Ганова от Русе. Елица Янчева от Плевен бе втора в групата, но спечели и годишна стипендия от министерството на културата, както и възможност за участие в майсторски клас.

И във втора възрастова група журито не присъди първо място. Второто бе за Йон Мошняга от Молдова и Рустам Губкин–Матейски от Пловдив, а трето за украинката Анастасия Волоснова.

При най-малките в първа възрастова група класацията оглави Стефан Хубенов от плевенското музикално училище.

Поощрителни награди и осигурена от спонсор парична премия за музикалната педагожка Благородна Танева от НМУ "Любомир Пипков" в София раздаде още журито.