12-метров дракон за китайската Нова година в Димитровград
12-метров дракон за китайската Нова година в Димитровград / Дарик радио-Хасково

12-метров китайски дракон, изработен от плат и задвижван от 12 възпитаници на денс център „Галаксико” ще е основната атракция на празненството за посрещане на китайската Нова година тази вечер в димитровградския театър. Такава церемония се организира за първи път в региона и очакваме гости от китайското посолство в България, съобщиха от общината.

От 17 ч. във фоайето му 12 доброволци – преподаватели по китайски език на различни места в България, ще представят характерните за Китай чаена церемония, калиграфия, китайски рисунки и др., като всеки от гостите ще може да се включи. В подготовката активно участва доброволката, която преподава китайски език в Димитровград, Гао Уей. В 18 ч. ще стартира и богата музикална и танцова програма на тема Китай. Тя ще включва  тайдзи шан, китайски танци, китайси песни,   модно шоу и други изненади за публиката. В нея също ще участват китайските доброволци, които работят в България, възпитаниците на Гао Уей от 5 общински училища и школата по китайски език за възрастни, деца от школите към Детски и младежки център, както и различни училища, проявили желание да се включат.

12метров дракон за китайската Нова година в Димитровград
netinfo

От две години в Димитровград желаещите могат да изучават китайски език безплатно. Тази учебна година групите са в 5 училища, с общо 85 участници, като част от тях са изучавали китайски и миналата година. Формирана е и група за възрастни към общинския Детски и младежки център.

Организатори за първото честване на китайската Нова година в Димитровград са ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”- Институт „Конфуций” , Община Димитровград и Детски и младежки център. За декорите на сцената и специална тематична китайска експозиция и атмосфера ще съдействат от Историческия музей и скулпторът Гроздан Грозев-председател на комисията по култура в местния парламент на Димитровград..