Освобождението
Освобождението / Регионален исторически музей Габрово
Български опълченец и руски воин един до друг на Шипка. Тези две познати фигури са станали част от символите на Освобождението на България. Незабравими са за милионите хора, посетили историческия връх през годините след издигането на паметника там.
 
Уредникът в Регионален исторически музей-Габрово Даниела Цонева избра да постави българския опълченец и руския воин в центъра на най-новата изложба – „Освобождението", посветена на 140-тата годишнина от паметната за всеки българин дата – 3 март.
 
Централните фигури в изложбата са облечени в униформите от онова време, а около тях са представени още около 50 културни ценности. Няма как да пропусне човек да ги види, ако иска пълноценно да изживее Националния празник 3 март.
 

Освобождението
Регионален исторически музей Габрово


„Седем са оригиналните акварелни портрета, рисувани от Стефан Ковачев. Предоставени са от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, с които от години имаме сътрудничество. Предоставили са ни и едно копие на руска войнишка униформа. Останалите ценности в изложбата са наши – на Регионален исторически музей-Габрово”, разказва Даниела Цонева.
 

Освобождението
Регионален исторически музей Габрово


Тя припомня, че в музея се съхранява значителен масив от документи, снимки, лични вещи, наградни отличия – дарения от наследници на опълченци. Даниела Цонева споделя, че в изложбата „Освобождението” се залага на символното и емблематичното.
 
„Символното са двамата воини – опълченец и руснак.
Те представят фигурите, познати на всеки, който е влизал в паметника на връх Шипка. Съхраняваме такава рисунка на руския художник Вячеслав Бабяк. Решихме да представим по този начин участието на двата народа в Освобождението на България.”
 
Другата страна на изложбата е емблематичното.
 

Освобождението
Регионален исторически музей Габрово


„Заложили сме на културни ценности, които представят дадено събитие или личност”, казва Даниела Цонева и насочва вниманието към барабана, дарен от фамилията Керкови. Принадлежи е на руски боец, лекуван от раните си, получени на Шипка, в Габрово. Той го дава на малкия тогава Нено Керков, който е помагач в болницата и на самите позиции на Шипка.
 
„Частиците от Самарското знаме са ни дарени от Велислава Палаузова-Чохаджиева, която е представител на женските дружества в Комитета по изграждане на Паметника на свободата, открит 1934 година. Те са с малиново червен цвят и имат посвещение от дарителката към музея. В изложбата е показана и възпоменателна керамична чаша в син цвят, собственост на опълченеца Иван Николов Габровски.”
 

Освобождението
Регионален исторически музей Габрово


Ножът в оригинална кожена кания на Васил Новоселов – друг опълченец, е дарен от неговите потомци и също може да бъде видян в изложбата. Ако все още има някой, който не е видял прочутата сабя на атаман Фьодор Мелников – може да го направи в тази изложба.
 
„В изложбата е показан и Георгиевски кръст за храброст, връчен на опълченеца Дянко Лазаров. Показали сме дипломи на почетни граждани, текстът на Санстефанския мирен договор, гугла на руски воин, която служи за поставяне на главата за предпазване от студ и битува дълго време в Девическия манастир. Свързваме я с познатата от картините на Василий Вересчагин и с телеграмите на ген. Радецки. По време на зимното шипченско стоене генералът изпраща телеграми с един и същи текст – „На Шипка всичко е спокойно”.
 
Портретите на опълченците са на габровския художник Стефан Ковачев – учител в Априловска гимназия. Той рисува повечето през 1927 година, а през 1929-та прави първата изложба. Повечето са рисувани в натура, някои от снимки. РИМ-Габрово разполага с целия каталог. През 1930-31 година Стефан Ковачев създава останалата част от опълченските си авкарелни портрети.