Запорираха сметка на Община Севлиево
Запорираха сметка на Община Севлиево / Дарик Габрово, архив

 

Сметката за местни дейности на Община Севлиево е запорирана, научи Дарик. От общинската администрация уточниха, че това е станало по искане на габровска фирма, цесионер по сключен договор за цесия. Прехвърлянето на вземането е извършено от друго габровско дружество, с което Община Севлиево има сключен договор от 24 август 2007 год. за изпълнение на строително-монтажни работи на обект „Канализиция на с. Сенник", финансиран от ДФ "Земеделие", агенция САПАРД. И до сега фондът не е разплатил изцяло средствата към Общината, но тъй като тя е  възложител на обществената поръчка за строителството се явява длъжник на изпълнителя.

Сагата с финансирането на проекта е от няколко години. В края на 2009-та кметът на Община Севлиево вече бе изпратил в ДФ"Земеделие" четири официални писма, в които моли за  разплащане  към Общината по програма САПАРД. Основният повод за безпокойството бе, че  забавянето води до  неизпълнение на задълженията на Общината към изпълнителя на канализацията и фирмата вече е предявила искова молба срещу Община. Неизплатената сума възлизаше на 457 088 лв. без включени лихви. От ДФ «Земеделие» съобщиха тогава за Дарик, че Община Севлиево е една от 68-те общини, за които са констатирани нередности при провеждането на обществени поръчки по проекти по програма САПАРД. Конкретно в случая има нарушение на процедурата по Наредбата за малки обществени поръчки - общината е сключила анекс след подписването на договор с Агенция САПАРД. Въпреки това, обещанието бе, че общината ще получи субсидия, но с 25% санкция.

С днешна дата запорът на сметката на Общината вече е факт. Станал е възможен след последните корекции в гражданскопроцесуалния кодекс, в резултат на тълкувателно решение на Конституционния съд. До обнародването му в ДВ бр.5 от 14 януари 2011 г., не се допускаше принудително изпълнение спрямо държавни учреждения и общини.