Залезът на България Манчестър
Залезът на България Манчестър / Регионален исторически музей Габрово
От 19 април до 31 май т.г. в Регионален исторически музей-Габрово бе представена изложбата „Габровската индустрия в снимки и любопитни факти”, посветена на 135 години от откриването на първата фабрика в Габрово и Княжество България, 90 години от Първата мострена изложба в Габрово и 70 години от национализацията. Залезът на „Българския Манчестър” е последната от поредицата статии с автор Иван Постомпиров – гл. уредник в Регионален исторически музей-Габрово.

На 23 декември 1947 г. в Габрово са национализирани 225 индустриални заведения. По-късно са одържавени и останалите. Започва процес на сливане на предприятията по отрасли, т.нар. уедряване.

Като традиционен и голям текстилен център, в Габрово са образувани две големи Държавни индустриални обединения – на памучната индустрия (ДИОПИ) и на вълнената индустрия (ДИОВИ). Първото обединение обхваща всички предприятия от Плевенска, Русенска и Варненска области без Плевен, или общо 143 предприятия.

Второто обединение - ДИОВИ-Габрово обхваща цялата Плевенска област с всички предачници, тъкачници и трикотажни вълнени предприятия, включително бояджийниците. По-късно, в Габрово са създадени два големи текстилни комбината – ДВТК „Георги Генев” и ДПТК „Васил Коларов”, два трикотажни завода – „Буря” и „Добри Карталов”. Кожарските предприятия са обединени в Държавен кожарски завод „Димитър Благоев”, металообработващите са обединени в Държавен машиностроителен завод.

Слага се край на естественото развитие по пътя на частната инициатива, предприемачеството и пазарното регулиране, налага се държавна планова икономика по съветски образец, с предимство на тежката промишленост.

До 90-те години на XX век много от сградите на старите индустриални предприятия продължават да се използват като цехове на държавните заводи и комбинати. Дълго време се ползват и част от техните машини. Днес, повечето от сградите вече не съществуват.