Законопроектът за предучилищното и училищно образование е лобистки, според Ивелин Николов
Законопроектът за предучилищното и училищно образование е лобистки, според Ивелин Николов / Дарик Габрово, архив

Дискусия по проекта за Закон за предучилищното и училищното образование с учители и членове  на постоянната комисия по образованието, науката и въпросите на децата,  младежта и спорта, организира в Габрово народният представител Ивелин Николов. Срещата е под надслов "Да чуем мнението на учителя" . Очаква се в нея да се включат и депутатите Валентина Богданова и Георги Терзийски.

Целта е проектът да бъде обсъден сред колкото се може повече хора преди да бъде внесен в комисиите и в парламента. Николов обясни пред журналисти, че Габрово е първият град, от който стартира инициативата, тъй като му прилича заради традициите в тази сфера, а и има трима габровски депутати - членове на комисията по образование.

Като друга причина за организиране на дискусията той посочи, проведена в края на миналата седмица кръгла маса за представяне на законопроекта, която   по думите на Николов е била режисирана и не е имало възможност за свободно изразяване на мнение. Според народния представител 50% от проекта са заимствани от стар законопроект, разработен по времето на бившия просветен министър Даниел Вълчев. Мнението на Николов е, че точно тези текстове са добри. Те са свързани с изясняване на степените и етапите  в образованието, даването на повече правомощия на общините, възстановяване на термина "възпитание".

Като най-спорни бяха определени въпросите за финансирането от държавата на частни училища и въвеждането от 2013 г. на задължително предучилищно образование за четиригодишните. "Вървим към един закон, обслужващ лобистки интереси и завръщане на учебническата мафия", е становището на Ивелин Николов.

Дискусията е насрочена за 5 март, от 17 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово.