Заклаждане на седянка в АЕК „Етър”
Заклаждане на седянка в АЕК „Етър” / АЕК „Етър”

 

На големия християнски празник Голяма Богородица в Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра" ще бъде пресъздаден ритуала „Заклаждане на седянка". Възстановката ще започне утре от 11.30 часа пред Саковата къща, съобщават от открития музей.

По  стара традиция преди започването на седенкарския период се прави обредно заклаждане на седянка. Това е обичай с голяма магическа натовареност и от това как ще бъде направен той, зависят останалите седянки през годината. На заклаждането присъстват само момите, които са организатори и основни участници в него.

Първата седянка в по-голямата част от страната се прави в деня на Голяма Богородица (15 август), която се приема за покровителка на семейството, домашното огнище, раждаемостта и майчинството. Момите се приготвят няколко дни преди заклаждането, като се стремят всяка една от тях да вземе кол от оградата и помета от пещта на момъка, който люби. Донася се и власина от тиква, която влачат след себе си, за да се влачат и ергените след тях.

Вечерта на празника, след залез слънце, всички моми тайно се събират в края на селото на някой кръстопът и заклаждат седенкарския огън. Със запалването му девойките започват един по един да изгарят донесените предмети и да наричат, като се вярва, че така момците ще се довлекат на седянката и всяка ще бъде залюбена от нейния избраник.