Вземете мерки срещу замръзване на водните инсталации и водомерите, призоваха от фирма ВиК
Вземете мерки срещу замръзване на водните инсталации и водомерите, призоваха от фирма ВиК / novinite.com

Предвид задържалите се изключително ниски температури през последните дни от ВиК - Габрово излязоха с апел към абонатите си да предприемат мерки срещу замръзването на вътрешносградните водни инсталации и водомерите.

Специалистите съветват:

През време на зимните студове е възможно да замръзнат различни части от водопроводната мрежа на жилището. Затова е важно да се предприемат мерки за изолиране на тръбопроводите, независимо дали преминават през специална шахта или са зазидани в стените. Това задължително се прави за всички тръби, по които тече топла вода, а горещо се препоръчва изолирането и на тръбопроводите за студена вода. За тази цел се продават специални изолационни маркучи от дунапрен с вътрешен диаметър, съответстващ на диаметрите на използваните за водопроводната и други инсталации тръби. При ново строителство изолиращите маркучи се нахлузват върху металните тръби. При изолиране на съществуващ тръбопровод маркучите се разцепват надлъжно, поставят се върху тръбите и след това се залепват с контактно лепило.

Такава изолация е преди всичко ефективна за намаляване на топлинните загуби при тръбопроводи за топла вода. Нейното поставяне се препоръчва и при тръбопроводи за студена вода.

Кардиналното решаване на проблема обаче изисква изграждане на ефективна топлоизолация. За тази цел сградата трябва да бъде облицована с подходящо оразмерена, конструирана и изпълнена топлоизолация при средна дебелина на изолацията 8-9 cm

В случай, че става въпрос за външни части дори да се оставя водата да тече постоянно това няма да помогне дълго време. Най-добре е откритите и изложени на ниска температура части от водопровода да се изолират. Средствата са добре известни: суха шума и листа от дървета, слама, стъклена вълна и др.

Хартията, парцалите и дървените стърготини не са подходящи изолатори на тръбите от студа, тъй като са силно хигроскопични и поглъщат много влага от въздуха или от кондензираната около тръбите вода.

Една дървена обковка, запълнена с шума, е за предпочитане пред другите материали.

Ако замръзването на водната инсталация не е могло да бъде предотвратено, трябва да се вземат незабавни мерки да не се спукат тръбите.

Размразяване

Ако тръбите не са изолирани, те и крановете трябва да се покрият с влажни парцали, натопени в гореща вода. За размразяването на вътрешни тръби може да се използва и топъл въздух от сешоар. Размразяването започва от крана надолу. Поради опасност от пожар не се препоръчва да се използва бензинова лампа. Преди да се започне размразяването, трябва да се отвори кранът, за да може размразената вода да се изтече.

Ако някоя тръба е спукана и не може да се подмени веднага, до момента на поправката й тя може временно да се използва, като върху повреденото място се постави парче плътна гума и се застегне силно с метална скоба. Този начин, разбира се, не може да замени поправката, която е наложителна.