Кошничарят Христо Христов
Кошничарят Христо Христов / DarikNews.bg
В края на миналата седмица бе отбелязан Световния ден на плетенето на открито. Когато се каже плетене, повечето хора си представят куки и прежда. За габровеца Христо Христов не е точно така. И той плете, но материята, която използва са различни растения с гъвкаво стебло и клони. Христо Христов е един от малкото останали вече кошничари, който се надява практикуваното от него домашно занятие да има бъдеще в един свят, в който все повече хора обръщат поглед към естествените предмети.

Модата отново обръща поглед към плетените дрехи, вярва Иванка Горанова от Лясковец
 
За изработването на една кошница Христо Христов използва мъжки дрян. Уточнява, че това не е дървото, което ражда дренки.
 
„Това е братовчед му, известен като горски дрян. След това се слага повет, някои го знаят като дива лоза. Двата основни детайла се закопчават с леска. Плетенето на кошници ми е останало отдавна, но бях спрял да го практикувам. Сега отново започнах. При тези пластмасови кошници в магазините не са много хората, които искат нещо, изработено от естествени материали. Но миналата година започнаха да проявяват интерес. Забелязах го на „Етър”-а, където, както и тази година, дойдох да плета кошници.”
 
През 2018-та Христо Христов за втори път се включва в отбелязването на Световния ден на плетенето на открито в ЕМО „Етър”.