Все още няма становище по искането за преместване на седалището на Централен Балкан
Все още няма становище по искането за преместване на седалището на Централен Балкан / netinfo
Министърът на околната среда и водите все още не е изразил официална позиция относно искането на областния управител на Ловешка област Сурай Велиева за преместване на дирекцията на НП “Централен Балкан” в Ловеч. Всички кметове на общините, които имат гранични територии с Национален парк “Централен Балкан” изразяват в подписка своето отрицателно отношение към предложението и са против местенето на седалището на парка от Габрово. Такова е мнението и на всички народни представители от Габровска област.

В свое изказване пред електронна медия Сурай Велиева твърди, че паркът от години не се управлява добре. Ръководството му е спряло инвестиционен проект в размер на 50 млн. евро, при положение, че идеята е била по никакъв начин да не се нарушава целостта на парка. От ръководството на “Централен Балкан” информираха, че при тях няма постъпила писмена документация, нито от тяхна страна е изразявано официално становище по този въпрос. Най-вероятно Велиева визира лансирана преди време идея на частното дружество "Фронтиер" за изграждане в защитената територия на ски писти, ски влекове и прилежащата инфраструктура. Според разработката дневният капацитет на пистите трябва да е 20 000 души.

Освен това областният управител на Ловешка област заявява, че не се правела редовна прочистваща сеч и почистване на територията на парка, в резултат на което се натрупвали паднали дървета, които през миналата година предизвикаха наводнения в Рибарица. По думите на служители на парка обаче причините за наводнението трябва да се търсят, както в изсипалите се поройни дъждове, така и непочистеното речно корито на река Бели Вит, което е ангажимент на общините.

“Наводненията в България имат точни причини. На първо място - липсата на гора. Освен това разредените от сеч гори в планинските части също създават условия за пороища. В последните години в горите върви вандалска, незаконна сеч” е мнението на проф. Иван Раев - председател на Научно-координационния център за глобални промени на климата към БАН.

Липсата на ясни мотиви и аргументи в искането на областния управител на Ловешка област Сурай Велиева за преместване на седалището на парка в Ловеч не дава ясна представа какви точно са конкретните резултати, които се търсят с този акт. Още повече, че оценката за сегашното управление на парка е изключително висока.

Одитът на изпълнението “Управление на защитените територии в Р България – национални и природни паркове”, извършен от Сметна палата през 2004 г. установява, че “Управлението, планирането, изпълнението и контролът в Дирекция “НП ЦБ” са организирани съгласно разпоредбите на нормативните актове, които регламентират управлението на защитените територии. Цялостната дейност е ефективна и насочена към опазване естественото състояние, целостта и единството на природните елементи и екологични процеси.”