Вода и утайка в горивото - причина за проблема в АГ
Вода и утайка в горивото - причина за проблема в АГ / netinfo
Проблемът с отоплението на Национална Априловска гимназия е предизвикан от качеството на доставеното гориво, съобщи за Дарик началникът на регионалния инспекторат в Габрово Ангелина Дъбнишка. Според протокола от независимата лаборатория за анализи в Кремиковци изпратената проба от горивото не отговаря на технически показатели по отношение на съдържанието на вода и утайка.

“Пробата е взета от резервоара на Априловска гимназия и това поражда съмнения дали замърсяването не е причинено точно там. Регионалният инспекторат е предоставил през лятото повече от 1000 лв. за почистване и ремонт на инсталацията и котела, а през тази седмицата са отпуснати още средства за аварийни дейности”, каза  Дъбнишка.

Тя добави, че категорично отхвърля обвиненията към инспектората за случващото се в елитното училище и допълни, че се касае за централна доставка за всички държавни училища в страната. "Освен това тази година гимназията бе заредена с 15 тона гориво при лимит 4 тона", допълни Дъбнишка.

Днес в Национална Априловска гимназия не се провеждат учебни занятия. От утре възпитаниците на учебното заведение ще учат втора смяна в сградата на 3-то основно училище “Цанко Дюстабанов” за 8-ми и 9-ти клас, а 10-ти, 11-ти и 12-ти клас в 12-то училище “Отец Паисий”. “Това е временно решение на проблема. Надяваме се, че в близките дни ще се намери и кардинално. Вероятно фирмата ще  източи горивото и ще бъде направена нова доставка. Имаме пълното съдействие на Министерство на образованието”, коментира пом.директорът на Априловска гимназия Сашо Емилов.